اژدهای آبی؛ جانوری واقعی که شبیه افسانهها است
اژدهای آبی با ظاهری فریبنده و جالب توجه، موجودی پیچیده و خطرناک است که هم زیباست و هم مرموز. بهدلیل ویژگیهای سمی و آسیبرسانندهاش، نزدیک شدن به آن یا لمس کردنش میتواند بسیار خطرناک باشد؛ حتی اگر مرده بهنظر برسد.
«اژدهای آبی» با نام علمی Glaucus atlanticus یکی از شگفتانگیزترین موجودات دریایی است که در گروه نرمتنان بیصدف موسوم به «نودیبرانکها» یا «حلزونهای دریایی» قرار میگیرد. این موجود زیبا که با نامهایی مانند «فرشته آبی دریا» یا «پرستو دریایی» نیز شناخته میشود، با ظاهر چشمنواز و ویژگیهای منحصربهفرد خود توجه بسیاری از علاقمندان به حیوانات را جلب کرده است. این جانور با وجود شباهتهایی که با دیگر اعضای جنس Glaucus دارد، رفتارها و تواناییهای ویژهای دارد که آن را به یکی از مرموزترین ساکنان اقیانوس تبدیل کرده است.
اژدهای آبی بهصورت آزاد در آبهای گرم و معتدل اقیانوسهای اطلس، آرام و هند زندگی میکند. تعداد دقیق آنها مشخص نیست، چرا که بسیار کوچک و پنهانکار هستند. طول آنها حدود ۳ سانتیمتر است، اما میتوانند طعمههایی بسیار بزرگتر از خود را شکار کنند. دندانهای ریز و ارهمانند آنها که در فک سختشان قرار دارد، به آنها در خوردن این طعمهها کمک میکند.
ویژگیها و رفتارهای جالب اژدهای آبی
۱. استتار هوشمندانه با رنگ
اژدهای آبی از رنگ خود برای استتار بهره میبرد. رنگ آبی درخشانِ قسمت بالایی بدنش با رنگ دریا هماهنگ است و بنابراین از چشم شکارچیانی که از بالا نگاه میکنند پنهان میماند. سطح زیرین نقرهایرنگ او نیز با بازتاب نور سطح آب ترکیب میشود و از پایین نیز دیده نمیشود. این رنگبندی هوشمندانه، آن را از چشم دشمنان پنهان میسازد.
۲. نیش دردناک و سمی
اگر رنگها کارساز نباشند، اژدهای آبی ترفند خطرناکتری دارد: نیشی سوزاننده. این جانور خودش سمی نیست، اما نیشهای سلولی موجود در طعمههایی مانند عروس دریایی پرتغالی را در بدن خود ذخیره میکند. این سلولها هنگام لمس، آزاد میشوند و حتی از خودِ عروس دریایی نیز نیشزنندهتر عمل میکنند.
۳. تشکیل ناوگان آبی
اژدهایان آبی معمولاً در کنار یکدیگر در میان طعمههایشان شناور میشوند و گروههایی به نام «ناوگان آبی» تشکیل میدهند. این رفتار در کنار مزایای تغذیه و جفتگیری، سطح تماس با باد را افزایش میدهد و آنها را بیشتر به ساحل میکشاند. هنگام نزدیک شدن به ساحل، این موجودات برای محافظت از خود به شکل گلوله درمیآیند. اما حتی پس از مرگ نیز نیش آنها فعال باقی میماند و لمسشان برای انسانها بسیار دردناک است.
۴. حیوان خانگی مناسبی نیستند
با وجود ظاهر زیبا و آبی براقشان، اژدهای آبی برای نگهداری در آکواریوم خانگی مناسب نیستند. دلیل آن رژیم غذایی خاصشان است که قابل تهیه از فروشگاههای حیوانات خانگی نیست، و البته نیش خطرناکشان. حتی حرفهایترین آکواریومدارها نیز معمولاً از نگهداری آنها صرفنظر میکنند.
5. حضور در مکانهای غیرمنتظره
در سالهای اخیر، مشاهده اژدهای آبی در سواحل ناشناختهای گزارش شده است. افزایش دمای آب و طوفانها احتمالاً باعث رانده شدن آنها به سواحل جدید شده است. در سال ۲۰۱۵، ماهیگیران آنها را در آبهای شمالی خلیج کالیفرنیا صید کردند. در سال ۲۰۱۷ در تایوان دیده شدند و در سال ۲۰۲۰ نیز در سواحل تگزاس و کیپتاون (آفریقای جنوبی) توجه مردم را به خود جلب کردند.
نظر شما